Gå til innholdet
instrumenter

Aktuelt 

Hvor utbredt er egentlig matsvindel i Norge?

Hvor utbredt er egentlig matsvindel i Norge?

Hva er egentlig matsvindel?

Vi kaller det Matsvindel når de egenskapene en matvare faktisk har ikke stemmer overens med de egenskapene som er oppgitt eller som det påstås at den har, og denne uoverenstemmelsen er en bevisst handling satt i system for å tjene penger.

Noen matvarer er mer utsatt for svindel enn andre. Matvarer som kan gi stor økonomisk gevinst kan være spesielt fristende å manipulere for å øke fortjenesten ytterligere. Enkelte matvarer er også lettere å manipulere, eller er vanskeligere å identifisere som manipulerte enn andre. DNA-testing er faktisk ofte den eneste måten å avsløre falske eller manipulerte matvarer på.

De 10 mest svindelutsatte matvarene

Å avsløre matsvindel er vanskelig, spesielt når du ikke vet helt hva du skal lete etter. Nedenfor finner du de 10 mest svindelutsatte matvarene globalt, sammen med ingredienser de ofte blir fortynnet eller erstattet med, listet i rekkefølge etter hvor ofte de er utsatt for manipluering. Dette er vanlige matvarer også i det norske markedet, som er stadig mer utsatt for svindelmuligheter bl.a. via import. Mange av ingrediensene som brukes til fortynning og erstatning er i tillegg vanlige matallergener, noe som øker risikoen for personer med matallergier:

  1. Melk - vegetabilsk og soyaolje, formaldehyd, melamin, vaskemiddel
  2. Olivenolje - hasselnøttolje, sesamolje, soyaolje, maisolje, valnøttolje
  3. Honning - maissirup, sukker sukker, essensielle oljer
  4. Safran krydder - ringblomst blomster, gressfarget rødt, gurkemeie
  5. Fisk - soyamel, Tilapia for tunfisk, pufferfish for monkfish
  6. Kaffe - eikenøtter, stekt mais, sikori, potetmel
  7. Appelsinjuice - sitronsaft, mais sukker, masse vask fra appelsiner
  8. Eplejuice - druesaft, mais sirup, rosin søtningsmiddel, rødbetsukker
  9. Svart pepper - bokhvete mel, papaya frø, einebær
  10. Te - brukte teblader, farget sagflis, sand, stivelse

Et økende problem, også i Norge

I følge Prof. Chris Elliott er omtrent 19% av mat- og drikkevarer i Norge svindlet med; verdensgjennomsnittet er på hele 25%.
Høye fortjenester kombinert med lav risiko for å bli avslørt og lave straffer har gjort dette til en lukrativ inntektskilde for kriminelle organisasjoner, og et mulig våpen eller virkemiddel for påvirkning gjennom ideologiske motiverte trusler.

Vanskelig å avsløre

Juks og svindel med mat kan være krevende å avsløre. Det kan dreie seg om fullstendig utskifting av ingredienser, som i hestekjøttskandalen i 2013 der storfekjøtt var erstattet med hestekjøtt. Kreativ transport, for å skjule råvarenes opprinnelse og unngå tollkostnader. Eller utskifting av bare deler av ingrediensene, feilmerking eller å unnlate å oppgi ingredienser og tilsetninger for å pynte på vekt, konsistens eller farge, slik at innholdet ikke lenger samsvarer med det varen egentlig skal inneholde.

For eksempel en eksklusiv olivenolje som ikke er hundre prosent extra virgin, men er blandet ut med billigere olje. Det kar være vanskelig å smake forskjellen, og dette er en utbredt måte å lure forbruker på.

Lett å jukse med fisk?

Som vi ser ovenfor er fisk blant matvarene som oftest er utsatt for manipulering, mye oftere enn kjøtt. Noe av årsaken kan være det store mangfoldet, det omsettes rundt 1600 ulike fiskearter på verdensbasis, noe som gjør det lettere å villede forbrukere og innkjøpere, og det kan gi store fortjenester f.eks. å ersatte en eksklusiv fiskeart med en annen rimeligere art.

DNA-tester utført av miljøorganisasjonen Oceana, avdekket omfattende juks og avvik i merking av fisk og sjømat både i Europa og i USA.

I EU-hovedstaden Brussel avdekket Oceana at én av tre fiskeretter servert på byens restauranter inneholdt en annen fisk enn det som sto på menyen.

TV2 avslørte i 2017 omfattende juks i sushirestauranter i Oslo, hvor Smørfisk ble erstattet med Escolar, som er forbudt brukt i sushi i Norge og kan gjøre deg syk.

Faktisk viser en rapport fra Oceana at nesten én av fem fisk kjøpt i detaljhandel og restaurant rundt om i verden er feilmerket.

Global handel med fisk og skalldyr var på 153 milliarder US dollar i 2017, mer en 1350 milliarder norske kroner. Selv om svindel med fisk utgjør enorme verdier, mener mattilsynet at det foreløpig ikke er grunn til bekymring i Norge.

Økt fokus

Matsvindel har alltid foregått, men fokuset har blitt større og større i takt med økende risiko for matsvindel i et stadig mer globalisert marked. De siste årene har det pågått et intensivt arbeid for å systematisere tilnærmingen til matsvindel i EU og Norge har også fått økt fokus på området.

Et økende antall kvalitetsstandarder krever nå at norske matprodusenter risikovurderer sine råvarer med hensyn til matsvindel og forfalskning. Innføring av standarder og systemer for å ivareta mattryggheten har gitt et rammeverk for å jobbe med forebyggende arbeid rundt dette og har gitt et tydligere skille mellom utilsiktede feil og tilsiktede handlinger.

Forebyggende innsats gir effekt

Å identifisere risikopunkter for matsvindel og gå systematisk gjennom risikoproduktene sine er en viktig del av det kontinuerlige arbeidet med å identifisere områder i verdikjeden hvor det kan være risiko med tanke på mattrygghet og produktkvalitet.

Å involvere innkjøp er også viktig, spesielt når man driver med import.
Målrettet oppfølging og god relasjon til leverandøren sammen med en klar spesifikasjon på hvilke analyser som skal gjøres, hvilke metoder og hvilken standard som skal følges er et viktig forebyggende tiltak.

Regelmessige stikkprøvekontroller er et annet viktig forebyggende element. Prøvene kan du sende til analyse ved et laboratorie som foretar analyse av artsbestemmelse og opprinnelse m.m. Eller evt. foreta i eget laboratorie, med egnede analysemetoder og verktøy.

Nøkkelpunkter for arbediet med å forebygge matsvindel:
1. Kartlegg verdikjeden din (supply chain)
2. Identifiser konsekvenser og risiko (sårbarhetsanalyse)
3. Vurder og prioriter funn fra sårbarhetsanalysen
4. Utarbeid en forebyggingsplan
5. Implementer, kontroller og følg opp planen.
6. Kommuniser. Ved å dele informasjon om dine funn med andre får næringen samlet et best mulig utgangspunkt for å stå imot utfordringer rundt matsvindel.


Kilder:
Forskning.no | Newfoodmagazine.com | Matindustrien | Nofima.no | Aquatic

 

Analysemetoder for å avsløre og forebygge matsvindel:

For deg som skal analysere stikkprøver tilbyr vi et utvalg analysemetoder for DNA-analyse og artsbestemmelse av et bredt spekter av arter i ulike matvarer og fôr på labolytic.no. PCR analyser anbefales for mest mulig nøyaktighet og hurtighet, i tillegg tilbyr vi et utvalg ELISA tester. Nedenfor ser du et lite utvalg:

Spør gjerne Hilde om mer info. om sortiment og metoder på hilde@labolytic.no

SureFood ID | Kylling

Real-time PCR-kit for kvalitativ deteksjon av kyllingkjøtt i næringsmidler og fôr. Hver reaksjon inneholder en intern amplifikasjonskontroll og en intern deteksjonsanalyse for animalsk DNA.

Les mer - Bestill »

RidaScreen RiskMaterial

Enzymatisk analyse for kvantitativ påvisning av risikomateriale (CNS-vev fra storfe, kalvekjøtt, sau, geit, hest, fjørfe og gris) i rått kjøtt, kjøttprodukter og på kontaminerte overflater. Deteksjonsgrense: <0,1%.

Les mer - Bestill »

SureFood ID | Laks

PCR-kit for kvalitativ deteksjon av laks (Salmo salar) i matvarer og fôr. Effektiv ekstraksjon selv fra svært prosesserte prøver. Amplifikasjons-kontrol på hver analyse.

Les mer - Bestill »

RidaCycler |

Kompakt og brukervennlig sanntids PCR med 4 kanaler, for rask og fleksibel analyse av mat og matprøver. Skreddersydd til bruk sammen med våre SureFood ID analysekit.

Les mer - Bestill »

ELISA | Rått kjøtt

Elisaanalyse for kvalitativ artsbestemmelse av artsinnholdet i rått kjøtt, fjærfe, kjøttprodukter, egg og melk. Detekterer ned til 1%.

Les mer - Bestill »

ELISA | Behandlet kjøtt

Elisaanalyse for kvalitativ artsbestemmelse av kokt og hermetisk kjøtt, kjøttprodukter, bearbeidede matvarer og kjøtt- og benmel. Detekterer ned til 1%.

Les mer - Bestill »

Oppdatert