4 tips for god Listeriatesting

Listeriatesting kan virke både omfattende og krevende. Samtidig er det helt nødvendig å ha jevnlige tester som dokumenterer om det er vekst av Listeria hos deg. Noen tester gjør du først og fremst for å ha kontroll i produksjonen her og nå, mens andre skal brukes som dokumentasjon overfor myndigheter eller kunder – og da må de være utført med validerte metoder.

For å gjøre det enklere å få oversikt, har vi samlet fire sentrale punkter som gir et godt grunnlag for systematisk testing.

Listeria finnes nesten overalt, i jord, vann, vegetasjon, ensilasje og i tarmen hos mange dyrearter. Den kan gi alvorlig sykdom hos mennesker, og i Norge registreres det hvert år mellom 15 og 50 tilfeller. Likevel sprer bakterien seg fortsatt i ulike bransjer, fordi den har en unik evne til å overleve i svært ulike miljøer. Å identifisere bakterien, finne kilden og følge utviklingen over tid er derfor viktige verktøy for å sikre trygg matproduksjon.

Nederst i artikkelen finner du en oversikt over produkter, kategorisert etter prøveprodukter, svabertester, skåltester og PCR.

Fire nøkkelpunkter for testing av Listeria

1. Godt prøvetakingsutstyr er halve jobben

Du finner ikke det du er på jakt etter, uansett hvor gode deteksjonsmetoder du har, hvis du ikke tar prøven på riktig måte og har godt prøvetakingsutstyr. Ta hensyn til at utstyret skal være robust, slik at overflaten kan rubbes, uten at det legges igjen materialrester. Det er også viktig å huske på at overflaten på prøvetakningsenheten er stor nok.

2. Få kontroll på miljøet

Nøkkelen til å håndtere Listeria er å teste ofte og verifisere positive prøver, for så å iverksette korrigerende tiltak. Å bruke enkle verktøy som de komplette svabertestene InSite og SwabSure gir mulighet for god egenkontroll. Du kan også velge å bruke mer sensitive validerte metoder som PCR instrument med Listeria PCR kit eller skålmetoden RAPID’L.mono.

3. Lag en god prøvetakingsplan.

Det er mange aspekt å ta hensyn til når du skal sette opp en god prøvetakningsplan. Hvor skal du samle inn prøver? Hvor ofte må du ta prøver? Hvem skal utføre analysene? Kom fram til løsninger som fungerer i praksis slik at det blir en del av rutinen.

4. Velg riktig metode.

Det er mange metoder og testprosedyrer for Listeria. Sett deg godt inn i kravene som stilles til dine tester og velg ut i fra dine behov. Er det krav til valideringer? Skal det testes på produkt? Er det behov for kvantitative resultater? Hvilke krav stiller kunden? Ikke glem å ta stilling til hvor hurtig du trenger resultatet.Ta gjerne kontakt med Torill om du trenger hjelp.

Snakk med oss

Har du spørsmål om hvordan du kan legge opp gode rutiner for Listeria-testing, eller hvilket analyseverktøy som passer best i din produksjon?

Ta gjerne kontakt med en av våre produktansvarlige innen hygiene og mikrobiologi på e-post; Tor Rikard, Heidrun, Eli og Torill.

Anbefalte produkter


Prøvetakingsutstyr

Svabertester (alt-i-ett)

Skåltester og PCR (validerte metoder)

Relaterte Artikler