Gå til innholdet
instrumenter

Aktuelt 

46% av import honning er falsk | Kan du teste kvalitet selv?

46% av import honning er falsk | Kan du teste kvalitet selv? Utrolige 46 prosent av honningen som importeres er falsk, ifølge en EU-rapport. I stedet for honning består produktet stort sett av sukkersirup og vann. Svindelen er så lukrativ at honning faktisk er ett av verdens mest forfalskede produkter. Ikke så rart at birøktere i Norge krever bedre kontroll og strengere straff for matforfalskning.

Kan du å sjekke kvaliteten selv?

Det er ofte vanskelig om ikke umulig å avsløre honningsvindel, og falsk honning kan ta mange former. Det finnes det ikke en enkelt test som kan sjekke for alle typer svindel, ekthetstesting av honning er som et puslespill: jo flere brikker du samler, jo mer kan du avsløre. Vi kan forvente at rundt 40 prosent av all importhonning i norske butikkhyller er falsk, sier Prosjektleder for ByBi HonningHub, Ragna Ribe Jørgensen i et intervju.

Men vi har samlet noen tips til enkle kontroller du kan gjøre selv for å øke sannsynlighetene for at du kjøper ekte honning.

Merking
Sjekk innholdsfortegnelsen. Ren honning har kun en ingrediens - honning.
Forfalskninger har gjerne falsk merking, men dette er et godt sted å starte.

Lukt?
Ekte honning lukter svakt av blomster.
Falsk honning er oftest luktfri eller har en industriell lukt.

Krystallisering
Bier tilfører nektaren enzymer når de lager honning, og ett av dem, glukoseoksidase, hjelper til med å fjerne vann. Naturlig honning har derfor en tendens til å krystallisere og bli tykkere når den lagres. Kunstig honning vil ikke gjøre det på samme måte.

Papirtesten
Drypp noen dråper honning på et tørkepapir eller en serviett. Ren honning vil forbli solid og ikke suge seg inn i papiret. Falsk honning vil fukte papiret og kanskje trekke seg litt inn i det.

Vanntesten
Ekte honning blander seg ikke så lett med vann. Hell en teskje honning i et glass vann, og se om den legger seg nederst i glasset. Ekte honning må omrøres for å blande seg med vann. Falsk honning løses derimot lett opp i vann uten omrøring.

Vanninnhold er et av mange parameter som brukes til å vurdere honningkvalitet. Høyt vanninnhold kan tyde på at honning har blitt høstet for tidlig, noe som kan påvirke kvalitet og holdbarhet. Honning med høy fuktighet kan gjære, ødelegges eller miste smak raskere. Høyt vanninnhold er også et av parametrene som brukes for forsøke å avdekke svindel med honning bl.a. ved å erstatte ren honning med sukkersirup og vann.

Kilder: Mat & Marked, Albeena, Factssa

Utvalgte verktøy for kontroll av honning

Importerer eller forhandler du honning? Med riktig utstyr kan du bruke stikkprøver for å teste en del parameter på egenhånd før du evt. sender prøven til et laboratorie for videre analyse. Ta gjerne kontakt med Hilde på hilde@labolytic.no, for mer informasjon om hvilke parameter for honningkvalitet du kan teste for selv, og hvordan.

pal-honning-m-honning
ridacube-analyse

Pal-22S | Vann i Honning

Mål vanninholdet i honning enkelt og greit på stedet. Bare hell noen dråper honning i prismet og klikk start. Resultatet har du på 5 sek.

Les mer >> Bestill

Test av sukkertype

Sjekk hvilke sukkertyper og søtstoffer produktet inneholder, for å indikere at det er tilsatt sirup eller søtstoffer i honningen. Bredt utvalg ensymatiske tester for ulike sukkerarter.

Les mer >> bestill
mb27-torkevekt-apen

Fuktighetsmåling | Tørkevekt

Nøyaktig bestemmelse av fuktighets-innhold, tørrstoffprosent og ikke minst - nøyaktig veiing. Brukes blant annet til måling av tørrstoff i mat, drikke, slam, jord, vaskepulver m.m.

Les mer >> Bestill

Andre hjelpemidler for kvalitetskontroll av honning

rotavisc-viskositetsmaler-me-vi
fargemaler_lc100-sv100_fargespektrometer-2

Viskositet

Kontroller konsistensen med viskositetsmåling. Egnet for kvalitetskontroll av bl.a. honning, smør, fruktjuice, saus, majones, olivenolje, syltetøy og yoghurt, kosmetikk eller industriprodukter.

Les mer >> bestill

Fargemåler

Praktisk til kontroll av fargeavvik på honning og siruper og annen mat og drikke, samt f.eks. kosmetikk, husholdningsartikler og ulike overflatebehandlinger.

Les mer >> bestill
Oppdatert