Gå til innholdet
provetaking

Aktuelt - nyhetsarkiv

Bacillus cereus – en hardfør bakterie som utgjør en potensiell helsefare

Bacillus cereus – en hardfør bakterie som utgjør en potensiell helsefare

Få er klar over hvilken fare det kan utgjøre å spise mat som er varmebehandlet og deretter oppbevart ved romtemperatur over lengre tid. Bakterien Bacillus cereus kan overleve både steking og koking, og være en årsak til alvorlig matforgiftning.

Bacillus cereus er en vanlig forekommende bakterie i jord. Bakterien finnes oftest i matvarer der råvarene er egg, melk, kjøtt, ris eller kornprodukter. Produkter som er varmebehandlet slik at konkurrerende mikroflora er drept, kan være årsak til matforgiftning forårsaket av Bacillus cereus. Bakterien kan overleve koking fordi den danner sporer.

Matforgiftning opptrer fortrinnsvis i produkter som er laget et døgn eller to før den spises og som oppbevares uten tilstrekkelig kjøling. Hjemmelaget potetstappe og vaniljesaus er eksempler på produkter som gir gode vekstforhold for Bacillus.

Oppkast forårsakes av et giftstoff bakterien produserer i matvaren, mens diare er forårsaket av giftstoffer som er produsert i tarmen etter at bakterien har etablert seg der.

Forebygging

Varmebehandlede matvarer som lagres en tid før konsum, må oppbevares i kjøletemperatur. Ved tillaging av store mengder av matvaren bør kjøling skje i mindre porsjoner for å sikre raskest mulig temperatursenking i hele produktet.


Karakteristikk

Bacillus cereus er en gram-positiv, stavformet og fakultativt anaerob jordbakterie. Bakterien vokser mellom 4 °C og 50 °C, men optimalt ved 28-35 °C. Bacillus cereus danner sporer som kan tåle koking i lang tid, og produserer flere typer toksiner.

Sykdom

Toksinproduksjonen hos Bacillus cereus kan gi opphav til to ulike typer matforgiftning; diarétype og oppkasttype. Diarétypen overføres ofte med stivelsesholdige matvarer (f.eks. vaniljesaus og potetmel), hvor toksiner dannes under bakteriens vekst i tarmen. Dette er den vanligste typen påvist i Norge. Oppkasttypen har kortere inkubasjonstid, og skyldes ofte ris og risretter som ikke er godt nok varmebehandlet og oppbevart ved feil temperatur.

Begge typene av matforgiftning med Bacillus cereus er i de fleste tilfeller selvbegrensende med en varighet på 6-24 timer, men kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlig sykdom og dødsfall.

Forekomst

Bacillus cereus følger med ved innhøsting av vegetabiler, og sporer av bakterien vil derfor særlig finnes i vegetabilske produkter som ris og melprodukter. Bakterien påvises også ofte i grønnsaker, krydder, kjøtt, egg- og meieriprodukter, og ingen matvarer kan ekskluderes som mulig kilde ved Bacillus cereus matforgiftning. De fleste tilfellene av matforgiftning med bakterien i Norge skyldes mat produsert i kantiner eller storhusholdninger.

Forebyggende tiltak

Viktige tiltak for å forebygge sykdom forårsaket av Bacillus cereus er først og fremst å holde antall sporer så lavt som mulig. Dette kan blant annet oppnås ved å kontrollere råvarer som normalt inneholder mange sporer (f.eks. krydder), samt å sørge for et riktig oppvarmings- og kjølingsregime. Det er også viktig med godt renhold for å minimere problem med sporer i produksjonslokalene, og spesielt i meieriindustrien er renhold og desinfeksjon av rørsystem viktig for å unngå at antallet Bacillus cereus i pasteurisert melk blir for høyt.

Vårt sortiment for deteksjon av Bacillus cereus:

Her ser du et lite utvalg av våre produkter for deteksjon av Bacillus cereus.
Se mer på labolytic.no. Eller spør Torill om mer informasjon på info@labolytic.no

rapid-bacillucereus

RAPID Bacillus cereus

Detekter ALLE patogene B. cereus arter med ett enkelt agarmedie!
Hurtig og enkel deteksjon og telling av alle patogene Bacillus cereus arter (inkludert cytotoxicus) i matprøver.
Resultat på 24 timer.
AFNOR Validert.

Les mer - Bestill »

compass-bacillus-cereus
bacillus-cereus-surefast-pcr-

COMPASS agar |
Bacillus cereus

Deteksjon og telling av sporer og vegetative former av Bacillus cereus i næringsmidler og fôr. Komplett resultat på 24 timer. Hemmer interagerende flora. AFNOR-validert uten konfirmering av resultat.

Les mer - Bestill »

SureFast PCR-kit | Bacillus cereus group PLUS

direkte, kvalitativ påvisning av spesifikke DNA-sekvenser av Bacillus cereus-gruppen. 100 analyser pr. kit
Hver reaksjon inneholder en intern amplifikasjonskontroll (IAC).
Deteksjonsgrense: ≤ 5 DNA-kopier.

Les mer - Bestill »



Kilder: Wikipedia, Folkehelseinstituttet, Matportalen. 

Oppdatert