Vibrio bakterien er vanlig i varmt sjøvann, spesielt i brakkvann og i sjøområder med lavt saltinnhold. Den trives i vann med temperaturer på over 17-20°C. Forekomst av Vibrio skyldes ikke forurensning, og bakterien endrer verken smak, utseende eller lukt av sjøvannet. Koking dreper organismen.
Bakterien kan gi alvorlig alvorlig og livstruende sykdom, f.eks. ved inntak av utilstrekkelig varmebehandlet, infisert eller kontaminert sjømat, særlig skalldyr.
Men visste du at du også kan infiseres gjennom et åpent sår?
Det kan skje dersom et sår kommer i kontakt utilstrekkelig varmebehandlet sjømat, og til og med via væsker eller drypp fra maten.
Bakterien kan også komme inn i åpne sår under bading i sjøvann der Vibrio finnes. Vibrio vulnificus kalles faktisk ofte for en «kjøttetende bakterie», da den får kjøttet rundt såret til å dø.
Med økende vanntemperaturer om sommeren blir Vibriobakterien mer og mer vanlig også langs norskekysten. Det er derfor økende fokus på deteksjon og overvåking av Vibrio, spesielt i havbruk og fiskebransjen.
Hva er egentlig Vibrio?
Bakterier i familien Vibrionaceae kan forårsake en rekke sykdommer både hos mennesker og fisk. Nærmere 100 ulike vibrioarter er beskrevet, men kun 10 er kjent å forårsake sykdom hos mennesker. Den mest kjente hos menneske er Vibrio cholerae serogruppe O1 og serogruppe O139 som forårsaker epidemisk kolera.
En rekke andre vibrioarter forekommer naturlig i sjøvann og kan være en risiko for mennesker som bader ved vedvarende høye sjøtemperaturer i områder med lavt saltinnhold, f.eks. brakkvann. De viktigste av disse artene er er Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus og Vibrio alginolyticus. Disse kan forårsake alvorlig sykdom med sepsis samt andre mindre alvorlige infeksjoner.
Andre vibrioarter som ikke forårsaker sykdom hos mennesker er årsak til fiskesykdommer som kaldtvannsvibriose.
Kilder: Folkehelseinstituttet
Deteksjon av Vibrio:
|
|
Vibrio | iQ-Check PCR kitPålitelig deteksjon av de tre viktigste Vibrio-artene (VP,VC og VV). Resultat på 8 timer. For analyser i sjømat-næringen og servicelaboratorier. Testen kan kjøres parallelt med f.eks. iQ-Check Listeria på samme plate! |
PCR instrument | CFX96 DWEt kraftig, presist og fleksibelt real-time PCR-instrument. Sekskanals instrument (fem farger og en FRET-kanal) kombinerer avansert optisk teknologi med presis temperatur-kontroll for å levere sensitiv, pålitelig deteksjon og kvantifisering av opp til 5 målsekvenser i samme reaksjon. |
|
|
Listeria mono. II |
|
Vibrio 4plex | SureFast PCR kitSanntids PCR-kit for direkte, kvalitativ deteksjon og differensiering av Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus og Vibrio vulnificus DNA. |
|
|
VibriobuljongRik og saltholdig buljong for transport og selektiv oppformering av Vibrio cholerae og andre Vibrio spp. Leveres i esker med 25 x rør a 9 ml. |
CompactDry VP | VibrioDehydrert ferdig agarskål for kontroll av Vibrio parahaemolyticus og Vibrio bakterier i næringsmidler og vann. Inkuberes ved 35-37°C i 24 timer. |