Hvilken glutenanalyse trenger du? Sjekk oversikten

Er det vanskelig å finne riktig metode for glutenanalysene?

Det finnes mange alternativer – med ulike teknologier, godkjenninger og bruksområder. Derfor har vi samlet testene fra R-Biopharm i én oversikt, så du enklere kan vurdere hva som passer for deg og din produksjon.

Løsningene fra R-Biopharm dekker hele produksjonskjeden – fra råvarer og prosessvann til kontaktflater og ferdigvarer. Du finner både hurtigtester, ELISA-metoder og DNA-baserte analyser i denne oversikten.

Se tabellen

Under finner du en tabell hvor glutenanalysene er organisert fra toppen etter hvordan de ofte vurderes i praksis:

  • Øverst: Grunnleggende metoder for rutinemessig glutenanalyse. (Som ELISA)
  • Midten: Spesialmetoder for mer krevende matrikser, som fermenterte eller hydrolyserte produkter. (Som LFD)
  • Nederst: DNA-baserte analyser, for tilfeller der det er behov for artsdifferensiering eller ekstra høy spesifisitet. (Som PCR)

Tabellen gjør det enkelt å sammenligne analysetid, deteksjonsgrenser og dokumentasjonskrav. Klikk på produktnavnet for mer informasjon eller bestilling.


Glutenanalyser fra R-Biopharm

ProduktBruksområdeKommentarMetodeTidLoDLoQKalibratorStandarderEkstraksjonGodkjenninger
RIDASCREEN® GliadinMat genereltValiderte resultater i prosesserte matvarerELISA (R5)1.5 t1 mg/kg5 mg/kgPWG-Gliadin0, 5, 10, 20, 40, 80 ng/mLCocktail (2t) / ECO (25 min)Codex Type I, AOAC-OMA 2012.01, AOAC-RI 120601, AACCI 38-50.01, ICC 182
RidaScreen Fast | Gliadin sensitiveMatMest sensitive metodeELISA (R5)30 min0.4 mg/kg2.5 mg/kgPWG-Gliadin0, 2.5, 5, 10, 20 ng/mLCocktail (2t) / ECO (25 min)-
RidaScreen Fast | Gliadin sensitiveMatRask og enkel ELISAELISA (R5)30 min0.8 mg/kg3 mg/kgIngen0, 3, 6, 12, 24, 48 mg/kgEkstraksjonstablett (15 min)-
RidaQuick | Gluten kvantifiseringOverflate, CIP-vann, matKvantitativ LFD med APP, minimalt med labutstyrLFD (R5)10 min0.038 µg/mL (overflate), 0.072 µg/mL (CIP), 0.510 mg/kg (mat)3 mg/kgMoniQA wheat flourOverflater 0,2–4 µg/mL | CIP-vann 0,2–4 µg/mL | Matprøver 2–40 mg/kgEkstraksjonstablett (5 min)Kommer: AOAC-PTM
RidaQuick | GliadinOverflate, CIP-vann, matKvalitativ test med APPLFD (R5)5 min1.6–3 µg/100 cm² (overflate), 10 ng/mL (CIP), 4.4–6.3 mg/kg– (kvalitativ test)IngenKun ja/nei-svarEtanol (15 min) – råvare | Cocktail (patentert, 2t) – prosessert mat | Cocktail ECO (35 min) – prosessert matAOAC-OMA 2015.16, AACCI 38-60.01, AOAC-RI 101702
RIDASCREEN Gliadin competitive (2nd generation)Fermentert og hydrolysert matTilpasset hydrolyserte produkterELISA (R5, konkurrerende)40 min4.6 mg/kg10 mg/kgHydrolysat (hvete, rug, bygg)0, 10, 30, 90, 270 ng/mLEtanol (30 min)AOAC-OMA 2015.05, AACCI 38-55.01, ICC 183
RidaScreen® Total | GlutenHavre, blandingsmatKvantifiserer gluten fra hvete, rug og bygg. Viser gluteninnhold i havreELISA (R5 + anti-HMW + anti-LMW)50 min4 mg/kg5 mg/kgGlutenekstrakt (4 hvetevarianter)0, 5, 10, 20, 40, 80 mg/kgCocktail (patentert, 2t)AOAC-OMA 2018.15
SureFood Allergen | GlutenDNA-baserte matanalyserKan differensiere kornarterqPCRPCR ca. 80 min0.4–1 mg/kg1 mg/kg / kun kvalitativ (S7004/6)Optional: QUANTARD Allergen 40PREP Advanced-
Teknisk spesifisering: RIDASCREEN® Total Gluten bruker fire antistoffer (R5, anti-HMW, anti-LMW) for å fange opp alle glutenproteiner. Metoden gir et samlet gluteninnhold for hvete, rug og bygg, uten behov for omregningsfaktor. Resultatet er sammenlignbart på tvers av kornarter og matrikstyper. Testen er validert iht. AOAC-OMA 2018.15 og dekker en rekke matmatriser.

Digital dokumentasjon med app for mobilen

Mange produsenter har behov for rask dokumentasjon, særlig i forbindelse med internkontroll og revisjon. Derfor velger flere løsninger som gir digitale resultater direkte fra testene, slik som med RIDA SMART APP:

Nå er det enklere enn noen gang å dokumentere test-resultater. Rida Smart APP avleser og logger resultater fra LateralFlow teststrimlener for allergener.

Et godt verktøy for:

  • Databehandling
  • Stabile resultater
  • Effektiv arbeidsflyt
Allergenanalyser med Rida Smart APP

Snakk med oss

Har du spørsmål om metoder, matrikser eller valg av test?

Hva du bør se etter, avhenger av mer enn bare analysetid. Matriks, prosessering og revisjonskrav kan gjøre noen metoder mer egnet enn andre. Mange foretrekker også løsninger som gir digital dokumentasjon.

Ta kontakt med produktsjef Hilde (e-post). Hun hjelper deg med metodevalg, matrikser og praktisk oppsett.