Gå til innholdet
instrumenter

Aktuelt 

Har du kontroll på øl-ødeleggende organismer?

Har du kontroll på øl-ødeleggende organismer?

Vil du løfte bryggeriet ditt til nye høyder og sikre at produktene er av beste kvalitet? Da er mikrobiologiske analyser avgjørende for å sikre produktkvalitet og matsikkerhet, og bygge tillit hos kundene.

Det vil alltid være mikrober tilstedet i et bryggeri, brygging av øl baserer seg på mikrobiologiske mekanismer. Derfor er det viktig å overvåke prosessen for øl-ødeleggende bakterier (spoilers) som f.eks. laktobacillus/ pedococcus, samt genene for toleranse av humlesyrer (horA og horC) og Dekkera/ Brettanomyces spp. som gir overgjæring. Det finnes flere ulike mikrobiologiske analysemetoder som kan brukes til å påvise og telle (kvantifisere) mikroorganismer.

Mikrobiologiske analyser trenger ikke være arbeidskrevende og dyrt.
Vi har oppsummert noen av de vanligste metodene du kan velge mellom:

Dyrkningsmetoder - skåler, slides og svabertester

Den tradisjonelle metoden for mikrobiologiske analyser.
Her tar du prøver av produksjonsmiljø, utsyr eller råvare/ produkt med egnet prøvetakingsutstyr. Prøven preppes, tilsettes egnet dyrkningsmedie overføres til agarskål. Så inkuberes prøvene for å dyrke frem vekst av evt. uønskede bakterier, slik at dette kan påvises og telles (kvantifiseres).

Du kan forenkle analyseprosessen, sikre bruk av sterilt utstyr og spare tid med bruk av ferdige ampuller med medier, prøvetakingsposer med medier eller ulike komplette svaber/ slides tester for direkte inkubering.

Fordelen med dyrkningsmetoder er lave kostnader. Det tar derimot lang tid å å få svar på analysene med disse metodene. Det kan også være utfordrende å dyrke frem stressede organismer. Vi hjelper deg gjerne å velge riktig format og utstyr.

PCR analyser - molekylære metoder

Det er økende interesse for PCR analyser og molekylære metoder i bryggeri. Metoden krever investering i avlesningsutstyr i kombinasjon med bruk av ferdige analyse-kit for deteksjon av ulike organismer (bakterier m.m.). Du tar prøver av produksjonsmiljø, utstyr eller råvare/ produkt med egnet prøvetakingsutstyr. Prøven preppes og behandles i henhold til anvisning i analyse-kitet og avleses og tolkes deretter med et PCR instrument e.l.

Metoden gir raskere resultater, slik at du kan ta raskere beslutninger om prosesser og frislipp av produkt basert på evt. negative resultater.

Ulike PCR systemer for ølanalyser

Det finnes en rekke ulike PCR systemer å velge mellom, som alle har én ting til felles; kortere tid fra prøvetaking til resultat, men også høyere kostnader sammenlignet med tradisjonelle dyrkningsmetoder.

Når kostnadene veies opp mot verdien av raskere resultater, raskere frislipp av produksjonsbatcher og forebygging av tilbaketrekking, velger mange å begynne med PCR analyser.

Her er noen av PCR systemene vi anbefaler til ølanalyse

Veriflow
Et brukervennlig system som har hatt stor suksess, særlig blant bryggerier i USA hvor det har fått godt fotfeste og stor utbredelse.
Løsningen gir svar på 3 timer, oghar en enkel arbeidsflyt i prøveforberedelsene. Ansatte kan utføre analysene selv, og metoden er godt egnet for bryggerier som har begrenset med laboratorieerfaring.

Gene-up BrewPro
Totalløsning for real-time PCR, videreutviklet fra Veriflow. Inkluderer både PCR instrument, programvare for tolkning av prøver og analysekit.
Systemet har en enkel arbeidsflyt i prøveforberedelsene, og egner seg for bryggerier som har noe laboratorierfaring og kjennskap til tolkning av PCR kurver.Med Gene-up Brew kan man analysereflere parametere samtidig(multiplex) og metoden har en svartidpå 3 timer.

CFX Opus + Gen-ial PCR-kit
Gen-ial PCR-kit kan også analyseres på åpne PCR instrumenter som vår bestselger CFX Opus. Her kreves en mer manuell tilnærming i oppsett av PCR instrument og tolkning av prøver, og dette egner seg derfor for bryggerier som har noe laboratorierfaring og kjennskap til tolkning av PCR kurver.Den nye GEN-IAL® QuickGEN-serien kjennetegnes av en enkel og rask prøvetaking og analyseringsprosess, som gir resultater innen to timer etter prøvetaking.

Hva skal du velge?

Hvilken metode du velger kommer an på bl.a. budsjett, kompetanse og erfaring hos de ansatte og lokaler og fasiliteter du har tilgjengelig i bryggeriet.

Tradisjonelle dyrkningsmetoder er rimelige, men har lange ventetider.
PCR metoder er mye raskere, men krever litt større investering.
Likevel er verdien av raske resultater såpass stor at valg av metode også bør vurderes i lys av dette.

For mange små- og mellomstore bryggerier kan løsninger som Veriflow være et godt valg, med en kombinasjon av raske resultater og brukervennlig metode hvor det stilles mindre krav til laboratorie/ PCR-erfaring.
Har bryggeriet allerede et eget laboratorium, er Gene-up Brew og CFX Opus med Gen-ial analyse-kit et godt alternativ.

Hvorfor vente?

Vi kan levere alle de ulike metodene som nevnes i artikkelen, og gir gjerne råd om valg av egnet metode, og hjelper deg i gang med å implementere mikrobiologiske tester i bryggeriet.
Ta kontakt med Torill på torill@labolytic.no

Anbefalte produkter til bryggerier

Vi tilbyr et stort utvalg av analysemetoder, instrumenter og verktøy som egner seg tilbruk under hele bryggeprosessen og til den daglige driften av alle typer bryggerier. Spør gjerne Torill om mer informasjon påtorill@labolytic.no

Veriflow Systemet

brewpal_ol2
ol-testing_web

BrewMap | Megasphaera og Pectinatus i øl

Påviser de kvalitetsforringende bakteriene Megasphaera og Pectinatus.

Les mer - Bestill »

BrewPal | Lactobacillus og Pediococcus i øl

Påviser om øl i klaringstanker, gjærkulturer, råvarer og ellers i produksjonen er infisert med de kvalitetsforringende humleresistente Lactobacillus og Pediococcus.

Les mer - Bestill »

brewpal_ol
brewpal

BrewDek | Villgjær i øl

Påviser Dekkera/ Brettanomyces villgjær i øl klaringstanker, gjærkulturer, råvarer og ellers i produksjonen.

Les mer - Bestill »

BrewBrux | Villgjær i øl

Påviser Brettanomyces bruxellensis villgjær i klaringstanker, gjærkulturer, råvarer og i produksjonen.

Les mer - Bestill »

brewpal

BrewStat | Villgjær i øl

Påviser om øl er infisert med villgjæren Saccharomyces diastaticus på under 3 timer. I klaringstanker, gjærkulturer, råvarer og ellers i produksjonen

Les mer - Bestill »

PCR analyser

gene-up-brew-pcr
gen-ial-quickgen-ol-pcr-kit

Gene-Up BrewPro | PCR pakke for Øl analyse

Totalløsning for real-time PCR analyser av øl-ødeleggende bakterier, videreutviklet fra Veriflow. Pakkeløsning som inkluderer både PCR instrument og analysekit, samt programvare for tolkning av prøver.

Les mer - Bestill »

QuickGen PCR kit | Bakterier & gjær i Øl

PCR-kit for deteksjon og differensiering av ødeleggende bakterier og gjær (spoilers) i øl og øldrikker. (Lactobacillus, Pediococcus, Eddiksyrebakterie, Enterobacteriaceae, bunnfermentert gjær, toppgjæret gjær og villgjær.).

Les mer - Bestill »

cfx-opus-pcr-deepwell

CFX Opus | PCR instrument m WiFi

Vårt nyeste PCR instrument. En kraftig, presist og fleksibelt real-time PCR med WiFi, touch-skjerm som kan brukes selv med doble hansker, forbedret brukermeny og unik termisk ytelse!

Les mer - Bestill »

Andre anbefalte produkter

beerlab-700

BeerLab | 16 øl-analyser på 15 min.

Utfører både vann- og ølanalyser enkelt og raskt, uten å bruke eksterne laboratorier. Analyserer inntil 16 prøver samtidig og gir nøyaktige svar på alle de viktigste parameterne.

Les mer - Bestill »

pal-plato-maling-av-vorter
pal-bx-acid-101-olmester-kit

Refraktometer Pal-Plato | Søt vørter 0.0-30.0°P

For målinger i søt vørter, 0.0 til 30.0°P. Mål den spesifikke tyngden av søt vørter i Plato. Gir deg nøyaktige målinger med kun noen få dråper prøve. Resultat på KUN 3 sekunder.

Les mer - Bestill »

Pal-BX/Acid 101 | Syre og brix i Øl

Mål Brix og syre i øl med et enkelt klikk. Syreområde på 0,1 til 20%. Leveres i en komplett Bryggmester-pakke, som inkluderer både måler, vekt, plastbeholder og plastskje.

Les mer - Bestill »

ridascreen-fast-gliadin

RidaScreen Fast Gliadin | Gluten kontroll

Elisa Analyse for kvantifisering av prolaminer fra glutenholdig korn i mat som er deklarert glutenfri (kjeks, rismel, havremel, pølser, quinoamel, sjokolade, hirseemel).

Les mer - Bestill »

valor-2000
valor-7000-matvekt

Valor 2000 | Prisgunstig kontrollvekt

Hurtig og effektiv kontrollvekt med høy ytelse. Matsikker med punkteringsresistente betjeningsskjerm. IP 68 vann og støvtett.

Les mer - Bestill »

Valor 7000 | Førstevalget i nedvaskbare miljøer

Klassens beste, kompakte matvarevekt. Produserer repeterbare og nøyaktige resultater på mindre enn ett sekund.
Dobbelt display, berøringsfrie sensorer, brukervennlig meny og innstillinger.

Les mer - Bestill »

colilert-18-boks

Colilert-18 | koliforme bakterier og E.coli i vann

Colilert-18 er en enklere og mer pålitelig måte å teste vann på! Påvis koliforme bakterier og E.coli raskt og nøyaktig.

Les mer - Bestill »
laqua-pc220
laqua-wq-300

Vørter| Håndholdt multiparameter måler

Enkelt, håndholdt, nøyaktig og solid måleinstrument som kan brukes til kontroll av vørter. Mål pH, ORP, konduktivitet, TDS (totalt oppløst faststoff), motstand, saltinnhold og temperatur. 

Les mer - Bestill »

Vannkvalitet | Håndholdt måler med WiFi

Solide, enkle og nøyaktige kvalitetsintrumenter for tøff daglig bruk! Kommer i 3 varianter med 1 til 3 kanaler og et stor utvalg av sensorer for måling av pH, ORP, ioner, konduktivitet, salinitet, motstand, totalt oppløst materiale og DO

Les mer - Bestill »

ensuretouch-med-ultrasnap

ATP-måler EnSURE Touch | Hygienekontroll på 10 sekunder

Markedets raskeste og mest sensitive ATP måler! Ta renholdskontroll på kun 10 sekunder med testsvaberen UltraSnap, ekstra sensitive tester tar du med den høysensitive testsvaberen SuperSnap. Norsk brukermeny og bruksansvisning.

Les mer - Bestill »

Oppdatert