Etter overgangen til CCA agar har enkelte erfart hyppigere påvisning av koliforme bakterier og dels i høyere antall enn før i vannanalysene. Enten du benytter CCA agar eller alternativet Colilert i dine vananalysene – er det lurt å sette seg inn i Mattilsynet anbefalinger.
Uttdrag fra Mattilsynets Veiledning til Drikkevannsforskriften:
Analyse for koliforme bakterier kan gi utslag på bakterier som ikke er helsefarlige
Informasjonsskriv fra Mattilsynet | Januar 2016:
Påvisning av koliforme bakterier i drikkevann
I drikkevannsforskriften av 4.desember 2001 er det fastsatt at NS-EN ISO 9308-1 (referansemetode) eller Colilert-18/Quantitray (alternativ metode) skal benyttes for bestemmelse av E.coli og koliforme bakterier i drikkevann. Grenseverdiene i drikkevannsdirektivet og drikkevannsforskriften ble satt ut fra det erfaringsgrunnlaget man hadde med disse metodene på den tiden.
Om metoden
Den nye utgaven av NS-EN ISO 9308-1 benytter et annet dyrkningsmedium (agar) enn tidligere. Laktose TTC agar med Tergitol 7 ble erstattet med Chromogenic Coliform Agar, CCA. Dette mediet påviser koliforme bakterier på bakgrunn av β-D-galaktosidase aktivitet. Det selektive prinsippet er
Tergitol 7. Det vil si at den nye agaren påviser både laktose positive og laktose negative bakterier, på samme måte som Colilert-18. Det er derfor ikke overraskende at det nå påvises høyere antall koliforme bakterier, fordi både laktose positive og laktose negative bakterier har β-D-galaktosidase aktivitet. I tillegg til bakterier innen familien Enterobacteriaceae (oksidase negative) kan også oksidase positive Gram negative bakterier vise β-D-galaktosidase aktivitet. Derfor skal oksidasetest benyttes for å bekrefte påvisning av koliforme bakterier.
Ved nærmere verifisering av positive funn for koliforme bakterier har det vist seg at de koliforme bakteriene er identifisert som »miljøkoliforme» bakterier og altså ikke regnes å ha et fekalt opphav. Slike bakterier er normalt laktose negative, i motsetning til koliforme bakterier fra tarm som i de aller fleste tilfeller er laktose positive. Blant de miljøkoliforme finnes arter som f.eks Klebsiella planticola, Enterobacter amnigenus og Serratia fonticola. Disse bakteriene vokser godt i vann ved lave temperaturer (ned til 4 °C) og er motstykket til de varmekjære bakteriene, som f.eks E.coli. Definisjonen på hva som er koliforme bakterier har ved introduksjon av denne nye utgaven av NS-EN ISO 9308-1 blitt endret til å omfatte alle medlemmer av familien Enterobacteriaceae som har β-Dgalaktosidase aktivitet.
En annen utfordring med analysemetoden er inkuberingstiden. Metoden angir at avlesning skal foretas etter 21±3 timer. Erfaringen nå viser at veksten av enkelte koliforme bakterier øker i løpet av denne tiden (18-24 timer). Laboratorier som leser av ved 24 timer vil derfor i enkelte tilfeller få flere positive funn enn dersom prøven ble lest av ved 18 timer. Veksten i siste del av inkuberingstiden består i hovedsak av miljøkoliforme bakterier, som regnes som ikke å ha noen helsemessig betydning. Det kan imidlertid være at en svekket E.coli vil trenge lenger tid enn 18 timer på å bli registrert, og dermed blir oversett dersom det leses av tidlig.
Problem omfang
Ut fra det vi har fått av informasjon foreløpig, så vil andelen positive koliforme prøver i forhold til totalt antall analyserte prøver, forventes å kunne øke med noen prosent. Det er imidlertid observert høye tallverdier i flere av prøvene og at antall positive prøver kan øke med en faktor på 2 eller mer. Siden innrapporteringen til Mattilsynet for 2015 ikke gjennomføres før i 2016, så har vi ikke nå innsikt i hvilke vannverk dette gjelder, og om problemstillingen er knyttet til bestemte typer vann.
Det vil i de første årene bli en utfordring i å benytte resultatene statistisk, ved rapportering i henhold til direktivet og forklaring av årsaksforhold.
Det vil også medføre at flere vannverk får økte analyseutgifter ved at det må tas flere oppfølgende prøver. Det vil i de tilfeller også ta lenger tid før endelig svar foreligger, samt at vannverkene vil bruke tid på å finne årsaken, uten at det er en helsemessig viktig årsak.
Alternative løsninger
• Det gjennomføres lactoseforgjæring ved funn av koliforme.
• Prøvene analyseres med Colilert18/Quantitray istedenfor NS-EN ISO 9308-1.
• Prøvene analyseres med tidligere versjon med TTC agar.
• Prøvene analyseres med både CCA-agar og Colilert18/Quantitray
• Funn av koliforme uten funn av E.coli og enterokokker tolkes som helsemessig akseptabelt.
Mattilsynet har ikke et entydig forslag til løsning. Dette må vannverkene og laboratoriene avklare seg imellom. Det virker imidlertid som om NS-EN ISO 9308-1 er lite i bruk i andre land vi har hatt kontakt med. Løsningsforslag fra andre land har vi derfor ikke. Innspill på løsningsforslag kan eventuelt gis i forbindelse med endringer i drikkevannsforskriften som nå er på høring.
Januar 2016
Vi har det meste du trenger til vannanlyser
|
|
|
|
Dette er bare enn brøkdel av vårt sortimentVi har en rekke andre analysemetoder og instrumenter både for vannanayser og hygienekontroll – se mer av vårt utvalg her og spør gjerne om mer informasjon på info@labolytic.no |