Nå kan du enkelt sjekke fett-innholdet i levende fisk, fiskefilet (ikke frossen), og kjøttprodukter med et enkelt instrument. Fettmåleren brukes bl.a. innen fiskeforedling og kjøttproduksjon over hele verden.
Prinsipp for fettmåling:
Fett/olje innholdet i fisk og kjøtt er relatert til vanninnholdet. Fettmåleren benytter en micro-strip sensor, som er sensitiv til vanninnholdet i fisken eller produktet. Informasjonen som detekteres benyttes til å gi en kalibrert avlesning av fettinnholdet.
Fordeler ved fettmålerne:
- Nøyaktige, raske avlesninger
- Enkel å bruke
- Ikke-destruktiv
mål på levende – og hel fisk og kjøttstykker (Ikke noe avfall) - Ingen kutting, homogenisering eller prøveforberedelse trengs
- Kalibreringer tilgjengelig for en rekke fiskeslag og kjøtt
- IP65, vannbeskyttelse
Nøyaktighet:
Nøyaktigheten til fettmåleren avhenger av fett/olje konsentrasjonen i prøven som måles og spenner fra en viss usikkerhet i fettinnholdet på +/ -1 % (95 % konfidensintervall) ved lave nivåer, og +/- 4 % ved meget høye nivåer (større enn 45 %).
Vi anbefaler derfor at du følger målemetodikken nøye, og alltid tar avlesninger som beskrevet i manualen som leveres sammen med instrumentet.
Guide for nøyaktighet:
Fettmåleren FFM-692 (stor sensor) har bedre representativ nøyaktighet enn den mer kompakte FFM-992 (liten sensor). Nøyaktigheten av målerne er vist nedenfor:
FFM-692
Nøyaktighet Fett / Olje måling
2 – 15 % Fra ± 0,5 %, til ± 1,0 %
16 – 30 % Fra ± 1,0 %, til ± 2,0 %
31 % og over Fra ± 2,0 %, til ± 4,0 %
FFM-992
Nøyaktighet Fett / Olje måling.
2 – 15 % Fra ± 1,0 %, til ± 1,5 %
16 – 30 % Fra ± 1,5 %, til ± 2,5 %
31 % og over Fra ± 2,5 %, til ± 4,0 %
De raske resultatene hjelper deg å ta raske beslutninger om fôring eller videre behandling av fiskeartene som måles.
Analysemetoder for fettinnhold varierer fra land til land og fra laboratorium til laboratorium. Selv når samme laboratorieutstyr brukes fra gang til gang, vil forskjellige prøvetakingsteknikker kunne gi variasjon i resultater.
Andre metoder som er i bruk for å bestemme lipidinnholdet i fiskeprøver er destruktive og langsomme. F.eks blir en seksjon eller filèt av fisken tatt ut og analysert for fett / olje-innhold ved veiing og bruk av løsemidler for å ekstrahere fett, eller ved å avdrive vanninnholdet ved oppvarming. Disse metodene kan i motsetning til fettmåleren åpenbart ikke brukes på levende fisk.
Det er også laget en forskningsrapport som viser god korrelasjon mellom fettmåleren og analyse med standardmetode. Klikk her for å lese rapporten.