Salmonella er en av de vanligste kildene til matforgiftning – eller smittsom mage-tarminfeksjon. Bakterien spres via både mennesker og dyr og kan føre til forurensing av næringsmidler på ulike trinn i produksjonskjeden. Det er lite Salmonella i norsk mat og blant norske husdyr. Men for å holde forekomsten av salmonella nede stilles det en rekke krav til gode forebyggende tiltak og egenkontrollsystemer for produsenter av fôr og mat.
Forebyggende tiltak
Overvåking av hygiene i alle ledd er et viktig forebyggende tiltak. Salmonella er en motstandsdyktig bakterie som overlever både kjøling, frysing og tørking. Tilstrekkelig varmebehandling i form av koking eller gjennomsteking dreper bakteriene.
Bedrifter som produserer fôr og mat skal ha egenkontrollsystemer for Salmonella. Instruks for denne kontrollen finner du her:
• Fjørfe, fjørfefôr, fjørfekjøtt og egg
• Ferskt kjøtt
Veterinærinstituttet i samarbeid med Mattilsynet, er ansvarlig for overvåkingsprogrammet for Salmonella i Norge. Overvåkingen omfatter prøver fra levende dyr (fjørfe, storfe og gris) og ferskt kjøtt (storfe og gris).
Overvåking ved daglig stell av husdyr er også meget viktig. Den offisielle overvåkingen tester kun et lite utvalg dyr, så egenkontrollen er av stor betydning for å oppdage nye tilfeller. Rask tilkalling av veterinær og prøvetaking av syke dyr er et viktig bidrag til å opprettholde vår gode salmonellastatus.
Det er også viktig å unngå at mennesker med diaré får adgang til produksjonslokaler, fjøs og fôrlager. Smittesluse, forsiktighet ved innkjøp av dyr, og fravær av fugl, andre ville dyr, katt og hund i fjøs og fôrlager er andre aktuelle smitteforebyggende tiltak. Tiltak som å skille mellom ulike aldersgrupper og hygienetiltak for å redusere smitterisiko kan også bidra til å hindre spredning innad i besetningen.
Når salmonellasmitte oppdages settes det straks i verk tiltak for å fjerne smitten og hindre spredning, samtidig undersøkes mulige årsaker til smitten.
Kilder: Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet.
Hvilken metode velger du?
Mange velger i dag kontrollrutiner med en kombinasjon av egne analyser og laboratorieanalyser av dyr, fôr, produkter og miljø for å sikre seg mot salmonella.
Dersom du gjennomfører – eller ønsker å begynne med egne analyser, kan vi bidra med gode råd om valg av riktig metode.
In-house analyser gir økt kompetanse og kontroll internt. Det gir også raskere resultater og lar deg slippe varene raskere ut i markedet, slik at du sparer lagerplass og øker holdbarhetsvinduet for dine produkter.
Nedenfor finner du er utvalg av våre Salmonella analyser, les mer om dem på labolytic.no og spør gjerne Torill om mer informasjon.
Våre mest populære analysemetoder
|
|
|
|
|
Dette er bare et utvalg av vårt sortiment
Se mer av vårt utvalg på labolytic.no og spør gjerne Torill om mer informasjon på torill@labolytic.no