Gå til innholdet
instrumenter

Aktuelt 

Salmonella | Forebyggende tiltak og egenkontroll

Salmonella | Forebyggende tiltak og egenkontroll

For å holde forekomsten av Salmonella utbrudd nede stilles det en rekke krav til gode forebyggende tiltak og systemer for egenkontroll for produsenter av fôr. Her har vi oppsummert noen av de viktigste.

Forebyggende tiltak

Overvåking av hygiene i alle ledd er et viktig forebyggende tiltak. Salmonella er en motstandsdyktig bakterie som overlever både kjøling, frysing og tørking. Vi har mange gode produkter for hygienekontroll.

God håndhygiene er viktig. Gode rutiner for håndvask og riktig opplæring er et sentralt punkt tiltaksplaner og kontrollsystemer. Se vårt smarte utvalg av UV-produkter til bruk under opplæring.

Egenovervåking av produksjon og daglig stell av husdyr er også meget viktig. Bedrifter som produserer fôr og mat skal derfor ha egenkontrollsystemer for Salmonella. Den pålagte offisielle overvåkingen tester kun et lite utvalg dyr, så egenkontrollen er av stor betydning for å oppdage nye tilfeller.

Instruks for denne kontrollen finner du på mattilsynet sine nettsider:

• Fjørfe, fjørfefôr, fjørfekjøtt og egg
• Ferskt kjøtt

Kilder: Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet.

Hvilken metode bør du velge?

Mange velger i dag kontrollrutiner med en kombinasjon av egne analyser og laboratorieanalyser av dyr, fôr, produkter og miljø for å sikre seg mot salmonella.

In-house analyser gir økt kompetanse og kontroll internt i bedriften. Det gir også raskere resultater og lar deg slippe varene raskere ut i markedet, slik at du sparer lagerplass og øker holdbarhetsvinduet for dine produkter.

Dersom du gjennomfører eller ønsker å begynne med egne analyser, kan vi bidra med gode råd om valg av riktig metode.

Ta kontakt med Torill for mer informasjon, eller se vår produktoversikt her.

Våre mest populære analysemetoder for Salmonella

   

IQ Check Salmonella

Den raskeste, mest spesifikke og mest sensitive metoden for deteksjon av Salmonella spp. i næringsmidler, dyrefôr og miljøprøver, med komplett resultat på 19 timer. AFNOR- og NordVal-validert i henhold til ISO 16140.
Les mer - Bestill
 

Rapid Salmonella

Selektivt kromogent agarmedie som detekterer Salmonella spp. i næringsmidler, dyrefôr og miljøprøver med komplett resultat på 38 timer. AFNOR og NordVal-validert i henhold til ISO 16140
Les mer - Bestill

Tilbehøret du trenger


 

Bufret Peptonvann

Ikke-selektiv oppformerings-buljong, egnet til patogene Enterobacteriaceae (eks. Salmonella spp.), telling av Listeria spp., og som fortynningsvann. Produsert i henhold til gjeldende ISO-standarder.
Les mer - Bestill
 

Svaber polyuretan

Svaber: 3,8 x 7,6 cm. Slitesterk polyuretansvamp, motstandsdyktig mot rivning og opptrevling. Super til prøvetaking. Leveres tørr, eller ferdigpreparert med 10ml av ønsket medie (HiCap/ D/E Listeria/ Letheen/ nøytraliserende buffer).
Les mer - Bestill
sodibox-klut-og-pose
 
sterisox

Prøvetakingsklut 4121

Prøvetakingsklut for hygienekontroll. Fuktet med 10ml Peptonløsning. Egner seg brukt på overflater under produksjon. .Str. 32x17cm. Blått "nonwoven" materiale med "honeycomb" struktur". Steril.
Les mer - Bestill
 

Prøvetakingssokker 4137

Prøvetakingssokker for hygienekontroll. Fuktet med 15ml Peptonløsning. Kan benyttes til de fleste gulvoverflater. Sterkt, absorberende "nonwoven" materiale med "honeycomb" struktur. Steril.
Les mer - Bestill
Oppdatert