FFM-692 og FFM-992 fettmålere er små og nøyaktige detektorer for enkel og ikke-destruktiv fettmåling i levende fisk, hel fisk og fersk fiskefilet (ikke frossen fisk), samt ulike kjøttprodukter. Instrumentene benyttes bl.a. innen fiskeforedling mange steder over hele verden.
Prinsipp for fettmåling:
Fett/olje-innholdet i fisk og kjøtt er relatert til vanninnholdet. Fettmåleren benytter en micro-strip sensor, som er sensitiv til vanninnholdet i fisken eller produktet. Informasjonen som detekteres benyttes til å gi en kalibrert avlesning av fettinnholdet.
Hva kjennetegner fettmålerne:
Nøyaktige, hurtige avlesninger.
Ikke-destruktive avlesninger (ikke noe avfall).
Ingen prøveforberedelse.
Enkel i bruk.
Kalibreringer tilgjengelig for en rekke fiskeslag.
Tåler vann ihht. Standard IP65.
Nøyaktighet:
Når det gjelder analysemetoder for fettinnhold varierer prøvetaking- og analysemetodene fra land til land og også fra laboratorium til laboratorium. Selv i tilfeller hvor samme laboratorieutstyr blir benyttet, finnes det forskjellige prøvetakingsteknikker som gir varierende resultater.
Nøyaktigheten til fettmåleren avhenger av fett/olje konsentrasjonen i prøven som måles og spenner fra en viss usikkerhet i fettinnholdet på +/ -1 % (95 % konfidensintervall) ved lave nivåer, og +/- 4 % ved meget høye nivåer (større enn 45 %).
Derfor er det tilrådelig at operatøren følger målemetodikken nøye, og alltid tar avlesninger som beskrevet i veggplansjer som leveres sammen med instrumentet.
Guide for nøyaktighet:
Fettmåleren FFM-692 (stor sensor) har bedre representativ nøyaktighet enn den mer kompakte FFM-992 (liten sensor). Nøyaktigheten av målerne er vist nedenfor:
FFM-692
Nøyaktighet Fett / Olje måling
2 - 15 % Fra ± 0,5 %, til ± 1,0 %
16 – 30 % Fra ± 1,0 %, til ± 2,0 %
31 % og over Fra ± 2,0 %, til ± 4,0 %
FFM-992
Nøyaktighet Fett / Olje måling.
2 - 15 % Fra ± 1,0 %, til ± 1,5 %
16 – 30 % Fra ± 1,5 %, til ± 2,5 %
31 % og over Fra ± 2,5 %, til ± 4,0 %
Resultatene som oppnås vil tillate operatøren å ta raske beslutninger om fôring eller videre behandling av de fiskeartene som måles.
Andre metoder som er i bruk for å bestemme lipidinnholdet i fiskeprøver er destruktive og langsomme. F. eks blir en seksjon eller filèt av fisken tatt ut og analysert for fett / olje-innhold ved veiing og bruk av løsemidler for å ekstrahere fett, eller ved å avdrive vanninnholdet ved oppvarming. Disse metodene kan i motsetning til fettmåleren åpenbart ikke brukes på levende fisk.