Gå til innholdet
instrumenter

Aktuelt 

Deteksjon av kolifager i vann

Deteksjon av kolifager i vann

Vi har analysekitene du trenger for å detektere kolifager i vann.

Somatiske kolifager skal nå inngå i risikovurderingen av vannforsyningssystem, i tillegg til indikatorbakteriene som tidligere har inngått i forskriften. I EUs reviderte drikkevannsdirektiv er somatiske kolifager nå tatt inn som en indikator for fekal forurensning og påvisning av mulig virusforekomst i drikkevann. Dette parameteret vil også bli tatt inn ved revidering av den norske drikkevannsforskriften, som er ute til høring nå på vår/ sommer 2022.

Spør gjerne Torill om mer informasjon på torill@labolytic.no

Påvisning av virus i drikkevann og råvann:

Indikatorbakteriene som i dagens vannforskrift benyttes for å overvåke om drikkevann kan være påvirket av avføring fra mennesker og varmblodige dyr, har vist seg å ha begrenset overlevelse i forhold til en del humanpatogene virus. Derfor har man lenge søkt etter en bedre indikator på virusforekomst i drikkevann, som et supplement til de indikatorbakteriene som benyttes i dag.

Kolifager (også kjent som Bakteriofager) er virus som infiserer bakterier. De skilles ut med avføring fra mennesker og varmblodige dyr, men kan også formere seg i bakterier i naturen. Somatiske kolifager påvirker fortrinnsvis E.coli og er de vanligste 'fagene i human avføring.

Tilstedeværelse av kolifager i drikkevann indikerer svikt i beskyttelse av råvannkilder eller vannbehandling som skal holde tilbake/ inaktivere sykdomsfremkallende virus. Virus har evne til å overleve lengre i vann og er mere motstandsdyktige mot desinfeksjon enn hva bakterier normalt er.

Påvisning av kolifager er en indikator for fekal forurensning. Det er ikke en direkte påvisning, men kan være en indikator på en mulig tilstedeværelse av humanpatogene virus, i alle fall vil et funn tilsi at forholdene kan ligge til rette for dette.

Se denne videoen for en rask introduksjonAnbefalte produkter for deteksjon av kolifager

Vi tilbyr et utvalg analysemetoder og verktøy for deteksjon av kolifager.
Spør gjerne Torill om mer informasjon på torill@labolytic.no

bluephage-rapid-kit-emballasje-og-innhold

Bluephage Rapid | Kolifager i vann

Detekter kolifager i vann på kun 6.5 timer! Rask og sensitiv bekreftelse/ avkreftelse av tilstedeværelsen av Somatiske Kolifager i vann, i henhold til EUs reviderte drikkevannsdirektiv. 

Les mer - Bestill »


bluephage-isoeasy-kit-singel-agar-lag-metode

Bluephage ISO Easy | Kolifager i drikkevann

Enklere og raskere deteksjon og kvantifisering (telling) av Somatiske kolifager i drikkevann. Komplett analysekit for 100ml prøver. Kitet bygger på ISO 10705-2, for bruk ihht. EUs drikkevannsdirektiv og den norske drikkevannsforskriften.

Les mer - Bestill »


bluephage-isoeasy-kit-dobbel-agar-lag-metode

Bluephage ISO Easy | Kolifager i råvann

Enklere og raskere deteksjon og kvantifisering (telling) av Somatiske kolifager i vann. Komplett analysekit for 1-10ml prøve. Kitet bygger på ISO 10705-2, for bruk ihht. EUs drikkevannsdirektiv og den norske drikkevannsforskriften.

Les mer - Bestill »Oppdatert