Gå til innholdet
instrumenter

Aktuelt 

Salmonella – en utbredt årsak til matforgiftning

Salmonella – en utbredt årsak til matforgiftning

Salmonella er en av de vanligste årsakene til smittsom magetarminfeksjon. Smitten skjer vanligvis fra mat- og drikke som inneholder bakterien.

Det er derfor avgjørende å oppdage evt. Salmonella bakterier i råvarer, produksjonsmiljø eller ferdige produkter så raskt og effektivt som mulig.

Effektiv egenkontroll i tillegg til laboratorieanalyser minimerer risikoen for sykdom og hjelper deg å unngå tilbakekallinger.

Vi tilbyr en rekke metoder for hurtig og sikker påvisning av Salmonella i mat og drikke, dyrefôr og miljøprøver.

Ta kontakt for informasjon, eller se vår produktoversikt her.

Utvalgte produkter for deteksjon av Salmonella

Validerte analysemetoder

RAPID'Salmonella
iq-check-salmonella

Rapid' Salmonella

Selektivt kromogent agarmedie som detekterer Salmonella spp. i mat, dyrefôr og miljøprøver med komplett resultat på 38 timer.

Metoden er AFNOR og NordVal-validert.

Kun én oppformeringsbuljong og én petriskål er nødvendig per prøve, og metoden har svært få falske positive (under 0,3 % på alle matrikser testet under validering).

Les mer >> bestill her

Salmonella II | iQ-Check PCR kit

Den raskeste, mest spesifikke og mest sensitive metoden for deteksjon av Salmonella spp., med komplett resultat på 19 timer.

AFNOR- og NordVal validert for alle næringsmidler, dyrefôr og miljøprøver,

PCR-kit med alle nødvendige reagenser til DNA-ekstraksjon og 96 PCR analyser, samt positiv og negativ kontroll. Intern amplifikasjonskontroll medfølger, slik at man unngår falske negative resultater.

Les mer >> bestill her

Enkle bakterietester

labslide-dipslide-tk

LabSlide TV | Totalkim & enterobacteriaceae

Tosidig test slide, til kontroll av overflater og væsker. En side for totalkim (totalantall bakterier). En side for Enterobacteriaceae (Salmonella)
Enkle å bruke. Svar på 24 (48) timer.

Les mer >> bestill 

Hva er salmonellainfeksjon?

En salmonellainfeksjon er en betennelse/ infeksjon i tynntarmen forårsaket av salmonellabakterier. Infeksjonen kalles også en salmonellose.

Salmonellabakterien

Salmonella er en gram-negativ, stavformet tarmbakterie som tilhører familien Enterobacteriaceae (enterobakterier). Salmonellabakterier kan vokse mellom 5°C og 48°C, men vokser optimalt ved en temperatur på ca. 37°C.
Det finnes over 2500 ulike varianter av Salmonella, og de er alle potensielt patogene.
De to vanligste typene som gir sykdom hos mennesker er Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium.

Slik smitter Salmonella

De vanligste kildene til salmonellainfeksjon (salmonellose) er kjøttprodukter (særlig svine- og fjørfekjøtt), egg, melk, skalldyr, grønnsaker og krydder. Smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann og kontakt med kjæledyr (hund, katt, fugler og reptiler) samt ville dyr (fugler og pinnsvin) kan også forekomme.

Den infeksiøse dosen for salmonellose er som regel høy, og bakterien trenger å oppformeres i matvarer som lagres uten tilstrekkelig kjøling. Salmonellabakterier vokser dårlig ved kjøleskaptemperatur, og dør ved varmebehandling. Bakterien kan imidlertid overleve over lang tid i tørre matvarer, som for eksempel krydder og tørrmelk, samt i miljøet.

Forløp og symptomer

Inkubasjonstiden for salmonellainfeksjon er vanligvis ca. 48 timer, men kan variere mellom 6 og 72 timer. Vanlige symptomer inkluderer diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og generelt nedsatt allmenntilstand. En salmonellainfeksjon varer som regel i 2-7 døgn, men kan i alvorlige tilfeller være langvarig og gi senkomplikasjoner i form av skader på organer, muskler og nervesystem.


Insidens i Norge

Det første kjente salmonellautbruddet i Norge (Gaustadepidemien) ble beskrevet i 1891, hvor kalvekjøtt forurenset med Salmonella Typhimurium forårsaket 81 syke og 4 dødsfall. Forekomsten av salmonellose økte kraftig i Norge fra midten av 1980-tallet, men antallet meldte tilfeller har de siste årene stabilisert seg. De siste store nasjonale salmonellautbruddene i Norge var i 2013 med 26 bekreftede tilfeller trolig smittet av salatblanding, og i 2022 med mer en 30 bekreftede tilfeller, før smittekilden ble identifisert.
Mattilsynet har en rekke ulike kontroll- og overvåkingsprogrammer for Salmonella i levende dyr, kjøtt, egg- og eggprodukter samt dyrefôr.

Vi tilbyr en rekke metoder for hurtig og sikker påvisning av Salmonella i næringsmidler, fôr og miljøprøver.
Ta kontakt for informasjon, eller se vår produktoversikt på nettsiden.


Kilder: Wikipedia, Folkehelseinstituttet, Mattilsynet

Oppdatert