Gå til innholdet
instrumenter

Aktuelt 

Har du kontroll på snackskvaliteten?

Har du kontroll på snackskvaliteten? For å sikre at potetgull, kjeks, nøtter og annen snacks har jevn og god kvalitet, bør du overvåke og teste mange ulike ting gjennom hele produksjonsprosessen fra råvare til produkt klart for emballasje, og ferdig vare på vei ut til kunde. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan få god kontroll på de viktigste elementene.

Hva bør du teste?

Så hvilke elementer (parameter) bør du kontrollere rutinemessig for å sikre at snacksen din har samme gode kvalitet hver gang?

Nedenfor har vi samlet viktige parameter for de fleste produsenter. Har du gode rutiner og effektive metoder for å overvåke disse, så sikrer du at produktene tilfredsstiller forventninger og krav til både smak, innhold, og matsikkerhet og har mulighet til å reagere raskt ved eventuelle avvik. Testene kan du velge å utføre selv for å sikre raske svar og kompetanse internt i produksjonen, eller sende inn prøver til en fast laboratoriepartner.

Ta gjerne kontakt med Hilde, for tips og informasjon til hva du bør teste og hvordan du kan heve kvalitetskontrollen enda mer hos deg, på hilde@labolytic.no

Fuktinnhold:

Fuktighetsinnholdet påvirker både tekstur og holdbarhet. For å forhindre for tørre eller for fuktige produkter og sikre at snacksen har riktig fuktighetsnivå, bør du måle både råvarer og ferdig produkt regelmessig ved hjelp av fuktighetsmålere som f.eks. en tørkevekt.

Stivelse:

Hvor mye stivelse produktet inneholder påvirker både tekstur, farge og smaken av produktet. Dette er spesielt viktig for snacks laget av poteter eller mais. Det finnes en rekke ulike stivelsestester å velge mellom.

Oljekvalitet:

Kvaliteten på frityroljen har direkte innvirkning på smak, konsistens og holdbarhet av snacks. Regelmessig testing av oljens temperatur, farge, og surhetsnivå er avgjørende for å sikre god kvalitet og overvåke at den ikke blir overopphetet eller forurenset under produksjonsprosessen.
Oljekvalitet kan testes med alt fra teststrips for enkeltparameter til instrumenter som tester flere ulike parameter og flere prøver samtidig.

Saltinnhold:

Salt er en viktig smaksforsterker, men for mye salt kan gi uønsket smak og risiko for helseproblemer. Det finnes mange enkle og gode målere for kontroll av saltinnhold, som gjør det lett å sikreat snacksen har riktig mengde salt.

Fettinnhold:

Fettinnholdet påvirker både smak, konsistens og ernæringsmessig sammensetning. Gode rutiner for testing av fettinnholdetsikrer at det holder seg på ønsket nivå og sikrer jevn kvalitet på ferdig produkt.
Testing av fettinhold kan være litt omfattende og tidkrevende, men det fins gode instrumenter som kan forenkle overvåkingen betraktelig.

Viskositet (konsistens):

Riktig konsistens, eller viskositet, er en viktig faktor i produksjonen av en rekke ulike produkter. Når du kjenner produktets optimale viskositet, kan du med viskositetsmåling enkelt og greit måle deg frem til perfekt konsistens og sikre at kunden alltid får samme kvalitet og produktopplevelse.
Mange typer snacks krever bruk av olje i produksjonsprosessen. For å sikre at du alltid får samme, ønsket resultat under steking eller fritering er også viskositetsmåling av oljen en nøkkelfaktor for å sikre at den har riktig konsistens og egenskaper.

Antioksidanter (holdbarhet og smak):

Antioksidanter er viktig for både holdbarhet og produktkvalitet, for lite antioksidanter kan føre til at maten ser, smaker og/eller lukter annerledes.
Antioksidanter tilsettes ofte i snacks bl.a. for å forlenge holdbarheten og bevare produktets kvalitet. Vedregelmessig kontroll av mengden antioksidanter i dine produkter, kan du sørge for god holdbarhet og for jevn og god kvalitet.

Allergener

Identifisering og kontroll av allergener er avgjørende for å sikre at maten er trygg for kundene. For å sikre at de ikke inneholder allergener i mengder som kan være skadelige for allergikere - som ikke skal være til stede eller er merket på produktet - som f.eks. gluten, egg, melk eller nøtter.
Det er viktig å teste både produksjonsmiljø og ferdige produkter for relevante allergener. Du kan bruke alt fra hurtigmetoder som teststrips for å påvise/avkrefte allergen tilstedeværelse som avleses med en app på telefonen, til svaberanalyser og produktprøver som analyseres med PCR instrument.

God kontroll gir trygge tilfredse kunder

Hva du bør prioritere, og hvordan det er lurt å kontrollerer det vil avhenge litt av hva du produserer, produksjonsfasilitetene dine og hvilke råvarer du jobber med.

Ved å ha gode rutiner for overvåking og kontroll av de viktigste parametrene for dine produkter, sikrer du at det du leverer oppfyller forventninger og krav til både smak, tekstur, næringsinnhold og mat-sikkerhet.

Ta gjerne kontakt med Hilde, for tips og informasjon til hva du bør teste og hvordan du kan heve kvalitetskontrollen enda mer hos deg, på hilde@labolytic.no

Produkter vi anbefaler til snackstesting.

Vi leverer en rekke tester og analysemetoder for kvalitetskontroll av produksjon av potetgull, kjeks, nøtter og annen snacks. Nedenfor ser du noen eksempler.
Spør gjerne Hilde om mer informasjon på hilde@labolytic.no

ridasmart-app-allergen-illustrasjon-2

NYHET!
RidaSmart APP Allergen | Enda enklere allergentesting

Dokumenter allergentestene dine enkelt og nøyaktig med appen RidaSmart APP Allergen. Endelig en GRATIS og brukervennlig Android-app for rask og effektiv avlesing og logging av testresultater fra LateralFlow teststrimler.

Les mer her

Last ned direkte fra GooglePlay her
lateralflow-hook-line-melk-kasein

Lateral flow teststrips | Melk

Kvalitativ deteksjon av melk (Kumelk + evt. bøffelmelk, geitmelk, sauemelk). Resultat på 5 minutter. Brukervennlige teststrips for direktekontroll av overflater, eller for analyse av råvarer eller matprøver.

Les mer - Bestill
mb23-apen
foodlab-gj

Tørkevekt | Fuktighetsmåling

Tørkevekter for nøyaktig bestemmelse av fuktighetsinnhold, tørrstoffprosent og ikke minst - nøyaktig veiing.

Les mer - Bestill

FoodLab | Rask analyse av flere parameter

Skreddersydde, kompakte "alt-i-ett" instrumenter som analyserer flere parameter og flere prøver samtidig. For enkel kvalitetskontroll av oljer, mat og drikkevarer

Les mer - Bestill
Enzytec_illustrasjon
pal-salt

Stivelsetest

Enzymatisk test (UV-metode) for bestemmelse av stivelse og delvis hydrolysert stivelse i mat og drikke (og andre materialer) som stivelsesprodukter. LOD (deteksjonsgrense): 1,2 mg/l

Les mer - Bestill

Saltmåler PAL-SALT | Saltlake og matvarer

Mål saltinnholdet i saltlake eller næringsmidler på kun 3 sekunder. Digital saltmåler med måleområde 0-10% NaCl.


Les mer - Bestill
flex-ekstraktor-hoyre
rotavisc-viskositetsmaler-me-vi-med-heli-motor

Flex Analytt-ekstraktor | Fettanalyse

Automatisert forsåpning til isolering ved Vitamin Analyse på kun kun 2-3 timer. Analytt-ekstraktor som automatiserer og forenkler analyse av fettløselige vitaminer og kolesterol, - samt råfett og totalfett.

Les mer - Bestill

Rotavisc | Viskositetsmåler

Viskositetsmåler i høy kvalitet, for kontroll av viskositet (konsistens) i både tynt- og tyktflytende produkter. Egnet til målinger i alt fra mat og drikke, til kosmetikk, oljer og industri og laboratorieanalyser.

Les mer - Bestill
brs-redox-instrument-og-elektrolytt-og-strips

BRS Redox | Mål Antioksidanter på 1 minutt

Kompakt brukervennlig instrument som lar deg måle antioksidanter i en rekke ulike prøver på kun 1 minutt!
Verdens første håndholdte måleinstrument som lar deg måle flere Redox parametere raskt og enkelt, med samme apparat.
Les mer - Bestill
ridaquick-gliadin
Quick_Soya

RidaQuick teststrips | Gluten/ Gliadin

Test-kit med strips for deteksjon av gluten kontaminering. Kan benyttes til glutendeteksjon både ved svabring direkte på overflater under hygienekontroll, eller til kvalitativ påvisning av gliadin / gluten i råvarer

Les mer - Bestill

RidaQuick teststrips | Soya

Teststrips for kvalitativ deteksjon av soya forurensning (naturlig og bearbeidet). Kan brukes både til svabring direkte på overflater ved hygienekontroll i produksjon og i laboratorier og til kvalitativ deteksjon av soya.

Les mer - Bestill
ensuretouch-med-ultrasnap
ultrasnap-ny-l

ATP-måler | EnSURE Touch

Markedets raskeste og mest sensitive ATP måler! Ta renholdskontroll på kun 10 sekunder med testsvaberen UltraSnap, ekstra sensitive tester tar du med den høysensitive testsvaberen SuperSnap.

Les mer - Bestill

Ultrasnap ATP svaber | Hygienekontroll

UltraSnap er en komplett (total) testsvaber for direkte renholdskontroll og hygienekontroll. Vår absolutte bestselger til hygienekontroll! Brukes med ATP-målerne EnSURE Touch eller SystemSURE Plus.

Les mer - Bestill

Vi tilbyr en rekke tester og analysemetoder for testing av snacks og liknende produkter. Spør gjerne Hilde om mer informasjon påhilde@labolytic.no

Oppdatert